Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη – Είστε σίγουροι για τη σωστή τους εγκατάσταση ;

Μετά από την επιλογή του κατάλληλου Η/Ζ σύμφωνα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε έργου, έρχεται η στιγμή να δρομολογηθεί η εγκατάστασή του στο χώρο που θα λειτουργήσει.

Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη – Είστε σίγουροι για τη σωστή τους εγκατάσταση ;

Προκειμένου να γίνει σωστά η εγκατάσταση θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα παρακάτω βασικά στάδια:

Αρχικά να έχει οριοθετηθεί ο χώρος που θα εγκατασταθεί το H/Z καθώς θα πρέπει να υπάρχει επαρκής χώρος περιμετρικά για την εγκατάσταση του.

Τα σημεία που πρέπει να προσεχθούν στη συνέχεια είναι:

  • Μεταφορά και εκφόρτωση του Η/Ζ .
  • Πάτωμα (βάση) έδρασης του Η/Ζ.
  • Κατάλληλος αερισμός.
  • Αντικραδασμικά.
  • Ηχομόνωση.
  • Σύστημα εξάτμισης.

Μεταφορά και εκφόρτωση του Η/Ζ

Τα Η/Ζ της TESCOM είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε οι εργασίες μεταφοράς, φόρτωσης και εκφόρτωσης να εκτελούνται εύκολα και με ασφάλεια. Για το σκοπό αυτό, τα ανοιχτού τύπου και τα ηχομονωτικά Η/Ζ είναι εξοπλισμένα με μεταλλική βάση όπου βρίσκονται κατάλληλες οπές για την ανύψωσή τους μέσω γερανού.

Ανάλογα με το μέγεθος, μπορούν να μετακινηθούν με περονοφόρο ανυψωτικό, με χρήση πρόσθετων ποδιών που ανυψώνουν το Η/Ζ από το πάτωμα και επιτρέπουν την εισαγωγή των πιρουνιών.

Πάτωμα (βάση) έδρασης του Η/Ζ

Η πιστοποίηση ότι το δάπεδο στο οποίο πρόκειται να εδράζει το Η/Ζ διαθέτει την αντοχή ανά τ.μ. για για να υποστηρίξει το βάρος του είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας σε αυτό το στάδιο. Αυτό θα πρέπει να αποτελεί προαπαιτούμενο και να έχει ελεγχθεί πριν την επιλογή και παραγγελία του Η/Ζ.

Εφόσον δεν υπάρχει θέμα αντοχής ο απλούστερος τρόπος για να στερεώσετε τη γεννήτρια είναι με μπουλόνια που θα τοποθετηθούν στο μεταλλικό πλαίσιο της γεννήτριας στις κατάλληλες οπές. Είναι απαραίτητο να ελέγξετε ότι ο εξοπλισμός είναι καλά στερεωμένος και ότι οι περιοχές στήριξης είναι επίπεδες σε σχέση με το έδαφος. Διαφορετικά, μπορεί να προκληθεί αύξηση των κραδασμών του εξοπλισμού και να επηρεαστεί η ευθυγράμμιση κινητήρα-γεννήτριας. Επίσης όπως είπαμε αρχικά θα πρέπει να υπάρχει επαρκής χώρος περιμετρικά του Η/Ζ για την άνετη πρόσβαση των τεχνικών.

Κατάλληλος αερισμός

Σε εσωτερικές εγκαταστάσεις, τόσο τα ανοιχτού τύπου όσο και τα ηχομονωτικά Η/Ζ απαιτούν καλό αερισμό για ψύξη και καύση. Για τον υπολογισμό της απαιτούμενης παροχής αερισμού, πρέπει να προστεθούν οι παρακάτω λεπτομέρειες:

  • Ροή καύσης κινητήρα.
  • Ροή αέρα ψύξης κινητήρα.
  • Ροή αέρα ψύξης εναλλάκτη.

Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν ξεχωριστές είσοδοι και έξοδοι αέρα για να αποτρέπεται η ανακυκλοφορία του θερμού αέρα που αποβάλλεται από τον ανεμιστήρα του κινητήρα και η θέρμανση της γεννήτριας, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει τη διακοπή λειτουργίας του Η/Ζ λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στον χώρο του H/Z θα πρέπει να υπάρχει επαρκές άνοιγμα με περσίδες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το μέγεθος των περσίδων και τον έλεγχο της θερμοκρασίας εισόδου αέρα – η θερμοκρασία του αέρα δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 40 °C για να αποτρέψει τη μείωση της ισχύος του Η/Ζ.

Θα πρέπει να μην τοποθετήσετε το Η/Ζ έτσι ώστε το ψυγείο να βρίσκεται στον ίδιο τοίχο με την είσοδο του αέρα, καθώς αυτό θα ευνοούσε την ανακυκλοφορία θερμού αέρα στο δωμάτιο, προκαλώντας υπερθέρμανση.

Αντικραδασμικά στοιχεία

Τα Η/Ζ όταν λειτουργούν παράγουν κραδασμούς οι οποίοι, αν δεν ελαχιστοποιηθούν, μπορούν να μεταδοθούν στο περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται, προκαλώντας θόρυβο και ζημιά στις δομές που τα υποστηρίζουν. Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να τοποθετηθούν κάτω από το Η/Ζ κατάλληλα αντικραδασμικά στοιχεία που είναι ικανά να απορροφούν τους περισσότερους κραδασμούς.

Όλα τα Η/Ζ της TESCOM περιλαμβάνουν αντικραδασμικά μπλοκ ενσωματωμένα μεταξύ του συγκροτήματος κινητήρα-εναλλάκτη και του πλαισίου βάσης.

Για εγκαταστάσεις όπου αυτό το σημείο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, υπάρχουν πρόσθετα αντικραδασμικά στοιχεία όπως ελατήρια, ελαστικά υλικά (π.χ. Sylomer) που συμπληρώνουν και αυξάνουν τη δράση των αντικραδασμικών μπλοκ.

Ηχομόνωση

Ο θόρυβος που δημιουργείται από ένα Η/Ζ είναι το προϊόν της μηχανικής δόνησης και της κίνησης των διαφόρων τμημάτων του εξοπλισμού.

Αν και σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούμε να δράσουμε στον θόρυβο που παράγεται από την ίδια τη γεννήτρια, είναι δυνατό να απομονωθεί το μηχάνημα για να μετριαστεί.

Μέσα από τους τοίχους του χώρου όπου θα στεγαστεί το Η/Ζ ή από τις εισόδους και εξόδους αέρα τοποθετώντας διαφορετικά εμπόδια για τη ροή του αέρα ψύξης.

Σε νοσοκομεία ή κατοικημένες περιοχές, ο θόρυβος του Η/Ζ είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί και, σε τέτοιες περιπτώσεις, η TESCOM χρησιμοποιεί και σχεδιάζει αξεσουάρ για να επιτύχει τη μέγιστη ηχομόνωση.Αυτά είναι:

  • Ηχομονωτικά διαφράγματα εισόδου και εξόδου αέρα (επιλογή καλύμματος τύπου super silent).
  • Ενισχυμένοι σιγαστήρες εξάτμισης (επιλογή critical silencer).
  • Διπλή στρώση ηχοαπορροφητικού υλικού στα καλύμματα (επιλογή καλύμματος τύπου super silent).
  • Παγίδες διέλευσης αέρα (επιλογή καλύμματος τύπου super silent).

Σύστημα εξάτμισης

Για τη διοχέτευση των καυσαερίων που παράγονται από τον κινητήρα, εκτός από την εξασθένιση του παραγόμενου θορύβου, θα πρέπει να υπάρχει στο χώρο άνοιγμα για την εκτόνωση της εξάτμισης των αερίων κατά τη διάρκεια λειτουργίας του Η/Ζ. Συνήθως τοποθετείται και ένας σιγαστήρας καυσαερίων.

Για την σωστή και πλήρη εκκένωση των καυσαερίων απαιτείται η τοποθέτηση συστήματος αγωγών εξάτμισης και εκτόνωσης των αερίων σε εξωτερικό χώρο (καμινάδες). Το τεχνικό τμήμα της TESCOM θα υπολογίσει τις ιδανικές διαστάσεις αυτών των αγωγών για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία του μηχανήματος.